Dzikie rośliny jadalne lata

Dzikie rośliny jadalne lata

Dzikie rośliny jadalne lata
– naturalne skarby na wyciągnięcie ręki

  

Latem natura rozkwita pełnią życia – łąki, lasy i przydroża stają się zieloną spiżarnią pełną dzikich, jadalnych roślin. To nie tylko ciekawa alternatywa dla sklepowych warzyw i przypraw, ale także doskonałe źródło naturalnych składników o właściwościach prozdrowotnych. Poznaj kilka popularnych dzikich roślin jadalnych, które łatwo znaleźć latem i sprawdź, jak włączyć je do codziennej diety. 

   

1. Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea)

   

Małe, karbowane listki i delikatny, lekko korzenny zapach – to znaki rozpoznawcze kurdybanka. Rośnie przy polach, w zaroślach, na obrzeżach lasów. Dawniej wykorzystywany był do przyprawiania piwa. Dziś warto dodać go do zup, sałatek, masła ziołowego czy twarożku – działa przeciwzapalnie, wspomaga trawienie i ma właściwości detoksykujące, a do tego jest intensywny w smaku.

W kuchni: Drobno posiekane ziele kurdybanka utrzyj z dobrej jakości masłem. Dodaj do smaku sól oraz świeżo sprasowany czosnek. Takie ziołowe masło świetnie sprawdzi się na kanapki. 

Bluszczyk kurdybanek

  

2. Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica)

  

Pokrzywa to nie tylko popularny surowiec leczniczy, ale także prawdziwa bomba witaminowa – bogata w żelazo, krzem i witaminę C. Stosowanie pokrzywy w kuchni to dobry sposób na wzbogacenie diety, szczególnie latem - regularne stosowanie pokrzywy ma pozytywny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. Świetnie nada się jako składnik zupy krem, smoothie, lemoniady czy jako zdrowy zamiennik chipsów (podobny do chipsów z jarmużu)

W kuchni: Sparzone liście pokrzywy wrzuć do blendera razem z kiwi, bananem, jabłkiem i odrobiną ulubionego miodu. Zmiksuj składniki i dodaj odrobinę wody do uzyskania pożądanej konsystencji. 

Pokrzywa zwyczajna

    

3. Mniszek lekarski (Taraxacum officinale)

   

Mniszek to wyjątkowo wszechstronna roślina jadalna i lecznicza. Usprawnia pracę wątroby, działa detoksykująco oraz wspomaga trawienie. Młode liście mają lekko gorzki smak i doskonale sprawdzają się jako zamiennik rukoli – do sałatek, omletów czy kanapek. Pączki kwiatowe oraz młode łodygi można kisić – sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do kanapek.

W kuchni: Przygotuj sałatkę z liści mniszka, gotowanych buraków, sera feta, pestek słonecznika oraz prostego dressingu z oliwą z oliwek z przyprawami, które lubisz.

Mniszek lekarski

  

4. Sosna zwyczajna (Pinus sylvestris)

  

Sosna, pospolite drzewo występujące w polskich lasach, to cenna roślina lecznicza. Niemal każda jej część może być wykorzystana jako surowiec: igły, szyszki, pędy, pączki, a nawet kora. Doskonale sprawdza się przy problemach z drogami oddechowymi - w tym kaszlu, chrypce oraz bólu gardła. Jest też prawdziwą skarbnicą witaminy C - igły mają jej kilkukrotnie więcej niż popularna cytryna. 

W kuchni: Zrób orzeźwiającą, leśną lemoniadę. Do wyparzonego słoika wrzuć pokrojone igły z jednej gałązki sosny. Pamiętaj, żeby ich nie myć! Na powierzchni igieł obecne są dobroczynne drożdże, które usprawnią proces fermentacji. Dodaj kilka plasterków cytryny, około 100g cukru lub miodu oraz 1 litr przegotowanej wody. Napoju możesz spróbować już po kilku godzinach, jednak najlepiej odstawić go na kilka dni, by nabrał bąbelków i wyrazistego, leśnego smaku. 

  

5. Jadalne kwiaty – piękno i smak w jednym

Wiele dzikich kwiatów rosnących latem w Polsce nie tylko cieszy oko, ale też… podniebienie! Stokrotki, fiołek trójbarwny, chaber bławatek czy nagietek to rośliny jadalne, które świetnie sprawdzają się jako dekoracja i składnik potraw. Zawierają cenne flawonoidy i antyoksydanty, a do tego dodają lekko ziołowego posmaku.

W kuchni: Użyj jadalnych kwiatów do sałatki, dodaj je do kanapek, zamroź w kostkach lodu do orzeźwiających napojów lub udekoruj nimi ciasta, lody i desery. 

Fiołek jadalne kwiaty

   

Kilka praktycznych wskazówek:

• zbieraj tylko te rośliny, które potrafisz prawidłowo rozpoznać
• zbieraj rośliny z niezanieczyszczonych terenów - z dala od dróg czy zakładów przemysłowych 
• nie zabieraj wszystkiego. Zostaw część roślin, które znajdziesz na danym stanowisku, aby mogły się rozsiewać oraz służyć owadom
• jeśli przytłacza cię wprowadzenie dzikich roślin jadalnych do codziennej diety, zacznij od czegoś prostego - zerwij kilka liści mniszka i dodaj je do omleta

  

Dzikie rośliny to nie tylko sposób na urozmaicenie codziennego menu, ale też powrót do tradycji, bliskości z naturą i samodzielnego dbania o zdrowie. W sklepie zielarsko-medycznym Elixir znajdziesz również suszone zioła, herbatki i preparaty z dzikich roślin – jeśli nie masz możliwości samodzielnego zbioru, sięgnij po naturę z pewnego źródła.

__________________

Autorka wpisu: Gabriela Bernat

Pozostaw Twoją myśl...

Wszystkie pola są wymagane

Pseudonim:
E-mail: (nie będzie wyświetlany)
Komentarz:

Kategorie bloga

Ostatnie komentarze

Popularne artykuły

Tagi w postach

Archiwum

Ostatnie artykuły