Barwa ognia serca. Szafran.

Barwa ognia serca. Szafran.

Szafran siewny / krokus - Crocus sativus L.

 

Najdroższa przyprawa świata - cóż może kryć się za takim określeniem?

Najdroższy, najcenniejszy, wykwintny, ekskluzywny, wyjątkowy. Taki jest właśnie surowiec krokusa - znamię szafranu, o barwie intensywnej ciemnej czerwieni. Cena rynkowa surowca jest wysoka z dwóch powodów; po pierwsze: uprawa i przede wszystkim zbiór szafranu. Wymaga precyzji i szczegółowej pracy ręcznej. Drugim powodem jest intensywne oddziaływanie surowca. Przykładowo do zabarwienia na żółto średniej wielkości garnka ryżu wystarczą 3-4 znamiona szafranu. 

  

Zbiór szafranu

 

Szafran w lecznictwie zajmuje istotną pozycję.

 

• wpływa na nastrój

• zapobiega chandrom i depresji

• znosi napięcie psychiczne

• znosi napięcie mięśni

• wykazuje wpływ na seksualność

• pobudza zarówno kobiety jak i mężczyzn, stąd uznawany jest za afrodyzjak

• poprawia ukrwienie narządów płciowych

• dawniej stosowany przy nerwicach i padaczce

• reguluje miesiączki (w przypadku braku)

 

Czy wymienione powody Was przekonują, aby wprowadzić szafran do codziennego żywienia?

Co więcej, znamię szafranu działa przeciwnowotworowo i jednocześnie jest wyśmienitą przyprawą o gorzkim smaku i charakterystycznym, niespotykanym aromacie.

  

   szafranik

 

Na przykładzie krokusa, obrazujemy, która część rośliny jest najdroższą przyprawą świata. Spróbujcie sobie wyobrazić, ile zebranych znamion potrzebujemy, aby uzyskać 1 kg surowca!

 

Szafran budowa 

Największym producentem szafranu jest Iran, skąd surowiec wysyłany jest na cały świat. Szafran dotarł także do Polski, do naszego sklepu Elixir :) Mamy w ofercie przyprawę, a także ekstrakty (m. in. w kaspułkach). Zapraszamy do punktu stacjonarnego na rozmowy o ziołach i oczywiście na zakupy!

 

Produkty Elixir

 

Ziołolecznictwo Elixir

ul. Fabryczna 13/1

Lublin

Tel.: 510 191 346

1Komentarze

  • Avatar
    Elizabeth
    sie 31, 2021

    Nalewkę z szafranu dawała mi ciocia z Francji, gdy miałam doła i byłam bardzo przepracowana. Wracam pamięcią do tych czasów z uśmiechem, w trakcie tej kuracji działo się wiele dobrych rzeczy :) Słyszałam też, że można szafranik pić na mleku. Choć to egzotyka, uważam że ta przyprawa zasługuje na więcej uwagi w naszym kraju. Pozdrawiam.

Pozostaw Twoją myśl...

Wszystkie pola są wymagane

Pseudonim:
E-mail: (nie będzie wyświetlany)
Komentarz:

Kategorie bloga

Ostatnie komentarze

Popularne artykuły

Ostatnie artykuły

Tagi w postach

Archiwum