Ziołowa klasyka ceniona od wieków – Mięta

Ziołowa klasyka ceniona od wieków – Mięta

Zarys historyczny

Mięta, zna ją każdy. Jedno z najczęściej uprawianych ziół, o szerokim wachlarzu zastosowania. Już w starożytności pojawiały się pierwsze zapiski o jej cudownych właściwościach. Paweł z Eginy mówił o jej afrodyzjakalnych efektach. Pliniusz Starszy odważnie twierdził, że mięta pobudza komórki mózgowe. Później Homer podzielił się z nami zwyczajem nacierania miętą stołów, co miało nie tylko pobudzić apetyt gości, lecz być oznaką serdeczności gospodarzy. Natomiast  benedyktyni stosowali ją na oczyszczenie gardła w formie herbaty.

 

Charakterystyka

Warto zaznaczyć, iż mięta zawiera mnóstwo odmian i krzyżówek różniących się aromatami i smakami np. cytrynowa czy czekoladowa. Można wymienić wiele nazw jak kanadyjska, kłosowa, pieprzowa, a naszym rodzimym gatunkiem jest mięta polna spotykana na ugorach i łąkach.

 

Właściwości

Zawarty w liściach mentol odpowiada za charakterystyczny świeży zapach. Wywołuje efekt chłodzący, dodawany do maści, pudrów, odświeżających gum do żucia bądź orzeźwiających lemoniad na upalne dni.

Mięta działa również :

- przeciwbólowo, zwłaszcza sporządzony z jej napar stosowany  przy skurczach brzucha,

-wzmaga pracę żołądka

-zmniejszająca wzdęcia

-bakteriobójczo

-delikatnie obniża ciśnienie krwi

-zewnętrznie przeciwświądowo

-antyseptycznie

  

 

 

 
Autor: Kacper Drozd

Pozostaw Twoją myśl...

Wszystkie pola są wymagane

Pseudonim:
E-mail: (nie będzie wyświetlany)
Komentarz:

Kategorie bloga

Ostatnie komentarze

Popularne artykuły

Ostatnie artykuły

Tagi w postach

Archiwum