Zarys historyczny
Mięta, zna ją każdy. Jedno z najczęściej uprawianych ziół, o szerokim wachlarzu zastosowania. Już w starożytności pojawiały się pierwsze zapiski o jej cudownych właściwościach. Paweł z Eginy mówił o jej afrodyzjakalnych efektach. Pliniusz Starszy odważnie twierdził, że mięta pobudza komórki mózgowe. Później Homer podzielił się z nami zwyczajem nacierania miętą stołów, co miało nie tylko pobudzić apetyt gości, lecz być oznaką serdeczności gospodarzy. Natomiast benedyktyni stosowali ją na oczyszczenie gardła w formie herbaty.
Charakterystyka
Warto zaznaczyć, iż mięta zawiera mnóstwo odmian i krzyżówek różniących się aromatami i smakami np. cytrynowa czy czekoladowa. Można wymienić wiele nazw jak kanadyjska, kłosowa, pieprzowa, a naszym rodzimym gatunkiem jest mięta polna spotykana na ugorach i łąkach.
Właściwości
Zawarty w liściach mentol odpowiada za charakterystyczny świeży zapach. Wywołuje efekt chłodzący, dodawany do maści, pudrów, odświeżających gum do żucia bądź orzeźwiających lemoniad na upalne dni.
Mięta działa również :
- przeciwbólowo, zwłaszcza sporządzony z jej napar stosowany przy skurczach brzucha,
-wzmaga pracę żołądka
-zmniejszająca wzdęcia
-bakteriobójczo
-delikatnie obniża ciśnienie krwi
-zewnętrznie przeciwświądowo
-antyseptycznie
Autor: Kacper Drozd
Pozostaw Twoją myśl... Anuluj Twoją myśl
Wszystkie pola są wymagane