Brak w magazynie
Nowy produkt
Ostatnie sztuki w sklepie!
Przybliżona data dostępności:
Sól himalajska czarna Kala Namak drobna 500 g NaturaMed
Zaskakujący aromat soli
Odbiorca: :
* Pola wymagane
lub Anuluj
Kala Namak (czarna sól lub czarna sól indyjska), to tradycyjna indyjska przyprawa, o słonym smaku i charakterystycznym „jajecznym” zapachu. W kuchni indyjskiej, wykorzystywana, jako dodatek do mieszanek przyprawowych (np. Chaat Masala), ostrych sosów i dipów (np. Raitas), pikantnych przekąsek, a nawet owoców.
Kala Namak, powstaje z różowej soli himalajskiej. Sól himalajska, prażona jest w temperaturze przekraczającej 800st. C, z dodatkiem węgla drzewnego, kory drzewa amla i jego owoców, a także popiołów z khar. Na skutek wysokiej temperatury oraz zachodzących reakcji chemicznych, powstaje siarczek sodu, odpowiedzialny za charakterystyczny „jajeczny” zapach. Uzyskana w ten sposób sól, jest mielona lub rozbijana na drobny granulat.
W skład soli Kala Namak, wchodzi głównie chlorek sodu (98%) oraz śladowe ilości siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru. To właśnie wspomniany chlorek sodu, nadaje czarnej soli słonego smaku. Siarczek żelaza odpowiada za kolor (od brązowo – różowego aż do ciemno fioletowego), a pozostałe związki siarki, odpowiadają za lekko gorzkawy smak. Specyficzny zapach natomiast, to wpływ niewielkiej ilości siarkowodoru.
Opakowanie 500 g
19,50 zł
28,10 zł
15,80 zł
8,40 zł
17,60 zł
3,70 zł
7,20 zł
8,00 zł
8,20 zł
4,00 zł
9,90 zł
37,00 zł
46,00 zł
49,00 zł
69,00 zł
44,00 zł
45,00 zł
6,60 zł
4,50 zł
28,00 zł
5,00 zł
11,50 zł 12,20 zł
6,10 zł
9,90 zł
8,50 zł
5,10 zł
12,90 zł
3,10 zł
3,00 zł
3,80 zł