Sól himalajska czarna Kala Namak drobna 500 g NaturaMed

Brak w magazynie

Nowy produkt


7,60 zł

Sól czarna himalajska Kala Namak 500 g

 

Kala Namak (czarna sól lub czarna sól indyjska), to tradycyjna indyjska przyprawa, o słonym smaku i charakterystycznym „jajecznym” zapachu. W kuchni indyjskiej, wykorzystywana, jako dodatek do mieszanek przyprawowych (np. Chaat Masala), ostrych sosów i dipów (np. Raitas), pikantnych przekąsek, a nawet owoców.

 

Kala Namak, powstaje z różowej soli himalajskiej. Sól himalajska, prażona jest w temperaturze przekraczającej 800st. C, z dodatkiem węgla drzewnego, kory drzewa amla i jego owoców, a także popiołów z khar. Na skutek wysokiej temperatury oraz zachodzących reakcji chemicznych, powstaje siarczek sodu, odpowiedzialny za charakterystyczny „jajeczny” zapach. Uzyskana w ten sposób sól, jest mielona lub rozbijana na drobny granulat.

 

W skład soli Kala Namak, wchodzi głównie chlorek sodu (98%) oraz śladowe ilości siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru. To właśnie wspomniany chlorek sodu, nadaje czarnej soli słonego smaku. Siarczek żelaza odpowiada za kolor (od brązowo – różowego aż do ciemno fioletowego), a pozostałe związki siarki, odpowiadają za lekko gorzkawy smak. Specyficzny zapach natomiast, to wpływ niewielkiej ilości siarkowodoru.

 

Opakowanie 500 g

30 innych produktów w tej samej kategorii: